Eilandjes en bruggen per fiets, 5 dagen

Ingeklemd tussen het Japanse hoofdeiland Honshu en het traditionelere bergachtige Japanse Shikoku ligt deJapanse Seto zee, de grootste binnenzee van Japan. De eilanden worden verbonden door enkele enorme bruggen waarover gefietst kan worden, terwijl u geniet van de prachtige vergezichten over de vele eilandjes die de Seto zee rijk is.

Deze Bouwsteen Japan geldt als aanvulling voor de Japan voorbeeldreizen of bij een Japan reis op maat. Het is niet mogelijk om Bouwstenen los te boeken.

Japanse bouwsteen eilandjes en bruggen per fiets iki Travels reis japan

Shimanami Kaido fietsroute, bijna 80 kilometer over 6 eilandjes en 7 bruggen in de Seto binnenzee.

Komende vanaf Hiroshima of Kyoto kunt u voor u begint aan deze prachtige tocht eerst nog een bezoek brengen aan Kurashiki.

Dag 1 De pakhuizen van Kurashiki

De naam Kurashiki betekent letterlijk “pakhuis dorp”. Dwars door het centrum van het stadje loopt een oud kanaal met aan beide oevers wit geschilderde houten pakhuizen met zwarte pannendaken zoals het er uitzag tijdens de Edo periode.

Destijds werden de pakhuizen gebruikt voor de opslag van rijst. De Shogun in Edo vond het stadje dermate belangrijk vanuit strategisch oogpunt dat het rechtstreeks onder zijn gezag stond.

Tegenwoordig herbergen de oude pakhuizen musea, boetiques, restaurantjes en café’s. U kunt hier het Ohara Museum of Art bezoeken. Er hangen zeldzame werken van Picasso, Renoir, Degas, Gauguin en Matisse. Brengt u zeker ook een bezoek aan het Ohashi huis uit 1796. Dat was de residentie van een van de rijkste handelaren van de stad.

Dag 2 Uitzicht over de baai van Onomichi

De volgende dag brengt de trein u in een uurtje naar Onomichi aan de kust van de Seto zee, het startpunt van uw fietstocht. De stad is typisch Japans en ligt verspreidt over vele heuvels en kleine eilandjes verbonden met bruggen en kleine veerboten. De haven heeft een leuke oude sfeer.

Onomichi heeft een prachtige tempelroute. Op en neer over de heuvels door nauwe straatjes en steegjes passeert u op deze route 25 tempels. Zeer de moeite waard.

Dag 3 Fietsen boven de zee

Vandaag start de Shimanami Kaido. Deze route over bruggen en eilandjes verbindt het hoofdeiland Honshu met Shikoku door de Seto zee en is de enige route die ook toegankelijk is voor fietsers en voetgangers. Op de route passeert u de volgende eilandjes; Mukaishima, Innoshima, Ikuchijima, Omishima, Hakatajima en Oshima. Op Ikuchijima kunt u het Hirayama museum bezoeken.

Hirayama Ikuo (1930 – 2009) was een van de beroemdste kunstschilders van Japan. De belangrijkste thema’s van deze traditionele schilder waren het Boeddhisme en Vrede, dat laatste mede vanwege het feit dat hij als student in 1945 de atoomaanval in Hiroshima meemaakte en daar ook lichamelijk de gevolgen van ondervond.

De Tatara hangbrug tussen de eilandjes Ikuchijima en Omishima is met zijn 890 meter lengte de grootste en het meest spectaculair en was ten tijde van oplevering (1999) de grootste ter wereld. Na een tocht van ruim 40 km overnacht u op het eiland Omishima in een Minshuku of Ryokan.

Dag 4 Culinaire hoogstandjes in Imabari

Na een heerlijk traditioneel Japans ontbijt in de Minshuku vertrek u voor het tweede deel van de tocht om te eindigen in Imabari IC op het Shukoku eiland waar u uw fiets weer kunt inleveren. Vandaag fietst u ongeveer 30 kilometer. Vanaf Imabari IC naar Imabari City is ongeveer een half uurtje met de bus waarna u incheckt in uw hotel.

In deze stad die vroeger werd beheerst door de Imabari clan bevindt zich ook het gelijknamige kasteel naast veel andere traditionele gebouwen. Een zeer apart museum heeft hier een permanente tentoonstelling over de gerechten die genuttigd werden in kastelen en paleizen over de hele wereld. Om in culinaire sferen te blijven, de stad heeft de meeste yakitori restaurantjes van heel Japan.

Dag 5 Dogo onsen, de oudste onsen van Japan

Op een uurtje afstand met de trein ligt de plaats Matsuyama. Een fors kasteel uit de feodale tijd staat op een berg midden in de stad. Vanaf de vesting heeft u een prachtig uitzicht, ook over de Seto zee. Het is een levendig stadje en hier bevind zich ook Dogo Onsen, het oudste badhuis van Japan.

Het complex heeft enkele verdiepingen en tientallen kamertjes waaronder ook een keizerlijke badkamer, voor het geval hij langs zou komen. Nog een leuk uitje op een half uurtje afstand van Matsuyama is Uchiko.

Het is een oud plaatsje en had ruim 100 jaar geleden het monopolie op de productie van waskaarsen. De oude residenties van de voormalige eigenaren zijn tegenwoordig open voor het publiek.

De prijs voor een 5 daagse fiets trip is € 425,- per persoon op basis van twee personen.

De prijzen kunnen afhankelijk van de dag (weekend) of seizoen varieren. De prijs is inclusief : Trein Kurashiki – Onomichi en trein Imabari – Matsuyama, vier overnachtingen inclusief ontbijt en één diner in Omishima.

Japanse bouwsteen eilandjes en bruggen per fiets iki Travels reis japan
Japanse bouwsteen eilandjes en bruggen per fiets iki Travels reis japan
Japanse bouwsteen eilandjes en bruggen per fiets iki Travels reis japan
Japanse bouwsteen eilandjes en bruggen per fiets iki Travels reis japan
Japanse bouwsteen eilandjes en bruggen per fiets iki Travels reis japan
Japanse bouwsteen eilandjes en bruggen per fiets iki Travels reis japan
Japanse bouwsteen eilandjes en bruggen per fiets iki Travels reis japan